Digital dharma og personlig vekst: Kunstig intelligens som din spirituelle veileder

Digital dharma og personlig vekst: Kunstig intelligens som din spirituelle veileder

Innledning


I denne bloggen utforsker jeg Deepak Chopras bok om kunstig intelligens og hans perspektiv på hvordan vi kan bruke teknologien til å fremme vår spirituelle intelligens og personlige vekst. Chopra viser hvordan KI kan bli en verdifull veileder og støttespiller i vår livsreise, og hjelpe oss med å utnytte det iboende potensialet vi alle bærer i oss. Ved å integrere KI som et redskap for selvutvikling, åpner vi dører til dypere forståelse og vekst på flere områder i livet.

Kunstig intelligens (KI) er et sentralt tema i moderne samfunn, og teknologiens potensial er enormt. KI handler om maskiners evne til å lære, ta beslutninger, og tenke på en måte som ligner menneskelig intelligens. Den har allerede en betydelig innflytelse innen helsevesenet, der den brukes til å analysere medisinske bilder og genetisk informasjon for å bistå i diagnostisering og behandling. Samtidig har KI også anvendelser i sektorer som finans, transport og kommunikasjon, og skaper muligheter for økt effektivitet og personliggjøring.

Selv om KI har mange fordeler, som forbedret beslutningstaking, produktivitet og sikkerhet, fører teknologien også til utfordringer. Dette inkluderer etiske dilemmaer, trusler mot personvern, og bekymringer om erstatning av menneskelig arbeidskraft. En balansert og etisk utvikling av KI kreves for å sikre at teknologien brukes til samfunnets beste, samtidig som det er viktig å opprettholde en kritisk holdning til KI’s påvirkning på menneskelige liv.

Du kan lese mer i bloggen – Kunstig intelligens – Hva betyr det for oss mennesker? (bevissthetsvitenskap.com)

Du kan lese mer i en kortere artikkel – Hva betyr KI for oss mennesker? – Medium

Du kan se publiseringsvideo av Deepak Chopra – https://x.com/DeepakChopra/status/1836027323440836680

Og hans AI – side – Deepak Chopra, MD (digitaldeepak.ai)

Digital Dharma: Hvordan KI kan løfte spirituell intelligens og berike personlig velvære.

av Deepak Chopra (Forfatter) 

Format: Kindle-utgave (som jeg har kjøpt) – Digital Dharma: How AI Can Elevate Spiritual Intelligence and Personal Wellbeing – Kindle edition by Chopra, Deepak. Religion & Spirituality Kindle eBooks @ Amazon.com.

«KI (Kunstig Intelligens) har potensialet til å hjelpe oss med å skape en mer fredelig, rettferdig, bærekraftig, sunn og lykkelig verden. Digital Dharma viser deg en vei.»
– Sam Altman, administrerende direktør i OpenAI

I en verden som både er fengslet og overveldet av kunstig intelligens, utforsker det spirituelle ikonet Deepak Chopra AI sitt skjulte potensial til å låse opp mysteriet om bevissthet. Han framstiller AI ikke som en trussel, men som en kraftig katalysator for personlig og spirituell vekst.

Digital Dharma viser hvordan de mest populære, fritt tilgjengelige chatbotene kan fungere som veiledere gjennom alle nivåer av menneskelig potensial – fra overlevelse og sikkerhet, til emosjonell forbindelse, selvverd, overflod, kreativitet, visdom og de uendelige mulighetene i kosmisk bevissthet.

Med personlige vurderinger og praktiske øvelser inviterer Deepak Chopra deg til å utforske et forhold til KI, ikke bare som et teknologisk verktøy, men som en partner i å forme en fremtid der menneskelig potensial løser viktige globale utfordringer og styrker individuell vekst.

Intervju med Deepak Chopra før boka kom ut

Deepak Chopra, som fyller 78 år den 22. oktober 2024, er en indisk-amerikansk forfatter, lege og åndelig veileder kjent for sitt arbeid innen alternativ medisin og holistisk helse. Han har skrevet mer enn 90 bøker, hvorav mange har blitt internasjonale bestselgere. Gjennom sin karriere har Chopra inspirert millioner av mennesker til å søke bedre helse, personlig vekst og dypere spirituell forståelse. Hans arbeid forener østlige filosofier med vestlige vitenskapelige konsepter, noe som har gjort ham til en sentral figur i feltet for integrert medisin.”

Deepak Chopra sier at suksess er ‘evnen til å ha kjærlighet og medfølelse’ i livet – og han er optimistisk på KI.

I et intervju avslørte den bestselgende forfatteren tankene sine om helbredelse, fellesskap – og KI.

Deepak Chopra on success, love, compassion — and artificial intelligence (foxnews.com)

Bestselgende forfatter og gründer, Deepak Chopra, er kjent over hele verden som en holistisk helse- og velvære-ekspert. Gjennom årene har han veiledet en rekke mennesker til å leve bedre, roligere og sunnere liv. Men i tillegg til dette har han også en morsom side. Under et nylig kameraintervju, like etter utgivelsen av hans nye bok, “Quantum Body: The New Science of Living a Longer, Healthier, More Vital Life”, kom det fram at Chopra har et humoristisk syn på sin egen personlige velvære. Han spøkte og sa: “Vel, min egen familie tar meg ikke seriøst, og det er faktisk bra.” Videre la han til: “Og nettopp derfor tar jeg heller ikke meg selv så alvorlig.”

Chopra fortsatte å snakke om hvordan han personlig holder seg frisk. “Jeg sørger for å få nok søvn,” sa han. “Jeg praktiserer meditasjon og yoga. Og mitt eneste formål er å tjene verden. Jeg har ingen personlige ambisjoner. Og dette betyr også ingen stress.” Filosofien om “ingen stress” bærer imidlertid en viss tyngde. Chopra fokuserer, gjennom sine stiftelser og sitt arbeid på ulike områder, på å hjelpe mennesker med å leve lettere, mer opplyste liv ved hjelp av tanker og handlinger – og hjelpe dem å helbrede seg selv fra plager. Og han er fortsatt håpefull.

“Biologien sier at mindre enn 5% av sykdommene skyldes det vi kaller fullstendig penetrerende gener som garanterer sykdommen. Så hvis noen har et BRCA-gen, for eksempel, vil de utvikle brystkreft. Og den eneste behandlingen hittil har vært en forebyggende mastektomi osv. Dette gjelder for 5% av alle sykdommer.” Nå, sa han, “ser vi på en svært spennende mulighet kalt genredigering, som vil eliminere de 5% som er genetisk fullstendig bestemt.” I mellomtiden, sa han, “er rundt 95% av sykdommene forårsaket av epigenetiske modifikasjoner av genaktivitet, noe som betyr at våre opplevelser påvirker genaktiviteten.”

Han sa at alle sykdommer, enten det er kreft, autoimmune sykdommer, demens, degenerative lidelser, hjertesykdom, metabolsk syndrom eller diabetes, kan påvirkes av faktorer som søvn, følelser, håndtering av stress og kosthold som kan endre den mikrobielle kombinasjonen av genaktiviteten i tarmen vår. Når vi tar alt dette i betraktning, sammen med mye mer, har vi en holistisk tilnærming som ikke bare kan forebygge sykdom, men til og med reversere den og forlenge levetiden vår. Vi kan til og med påvirke aktiviteten til vår biologiske klokke. I hans nye bok fokuserer han på hvordan man faktisk kan gjøre kronisk sykdom valgfri og forlenge helsen og levetiden. Lever et langt liv er ikke tilstrekkelig, sa han, hvis det ikke er et sunt langt liv. Dette er temaet i min nye bok.

Her er mer av Fox News Digitals intervju med Chopra denne uken. Til tross for sin alder på 77 er han forfatter av 94 bøker, og er også ektemann, far og bestefar.

Fox News Digital: I lys av alt som skjer i verden i dag, hva er din mening om behovet for helbredelse blant mennesker?

Deepak Chopra: Ja, absolutt. Under COVID-19-pandemien observerte vi hvem som ble syke og hvem som døde. Som vi vet, hadde eldre mennesker ofte også kroniske sykdommer. Men det var også unge mennesker som ble alvorlig syke og til og med døde. Når vi studerte disse menneskene som opplevde alvorlig sykdom og død, fant vi ut at de alle hadde inflammatoriske reaksjoner i kroppen sin. Ikke bare hadde de betennelse, men de opplevde også stress, depresjon og ekstrem frykt. Hver gang stresset tar overhånd og påvirker de biologiske responsene våre, er det en forutsigbar sammenheng med sykdom.

I lys av dette begynte vi å undersøke nervesystemet vårt, spesielt den delen som kalles det parasympatiske nervesystemet. Særlig en nerve kalt vagusnerven, som kan aktiveres gjennom ulike aktiviteter som trening, kropps- og sinnskoordinasjon, pusteteknikker, yoga og følelsesmessig styrke.

Vi kan faktisk aktivere kroppens eget helbredelsessystem. For 30 år siden hadde vi ikke vitenskapelige bevis på dette, men i dag har vi en betydelig mengde vitenskapelig kunnskap.

Det er svært viktig å forstå dette, for når vi oppnår indre fred, sprer det seg til våre familier og samfunn. Jeg håper at hvis vi når en kritisk masse av mennesker som praktiserer dette, kan vi skape en verden som er mer fredelig, rettferdig, bærekraftig, sunnere og fylt med glede. Dette er den ultimate drømmen.

Spørsmål: Snakk med oss om arbeidet ditt på Chopra Foundation – du tilbyr mange programmer som du ikke alltid har hatt.

Chopra: Et av programmene vi har nå heter Never Alone (NeverAlone.love). Det er et program for mentalt velvære og forebygging av selvmord. Vi har flere millioner mennesker involvert i dette programmet, som skaper globale fellesskap for å støtte hverandre gjennom oppmerksomhet – som innebærer dyp lytting, omsorg, takknemlighet og aksept. Dette programmet er veldig populært akkurat nå, spesielt blant tenåringer, fordi vi også bruker følelsesmessige chatbots. Dette gjør at folk ikke føler seg dømt.

Vi har også et program som heter “The Soul of Leadership.” Vi ønsker å tilby gratis ledelsestrening til alle i verden som trenger eller ønsker å utvikle lederegenskaper. Dette er bare noen av programmene vi tilbyr.

Spørsmål: Når folk kontakter deg, faller spørsmålene deres typisk inn i bestemte kategorier eller temaer?

Chopra: De fleste spørsmålene handler om helse – både mental og fysisk – og konfliktløsning. Alt henger sammen.

Jeg opplever også en dypere interesse, spesielt blant generasjonen Y. Flertallet av dem er lei av den gamle måten å håndtere ting på, og de søker nå etter ressurser på nettet.

Spørsmål: Hva er det spesifikke de nevner til deg og teamene dine – politiske spørsmål? Valgsesongen? Kriger? Penger? Jobber?

Chopra: Alle nevnte temaer. I tillegg er den yngre generasjonen veldig bekymret for klimaendringer og hvordan dette påvirker mental og fysisk helse.

Spørsmål: Hvis du måtte gi visdomsord i forkant av det nye året 2024, hva ville du si?

Chopra: Vi kan ikke stole på noen spesielle interesseorganisasjoner eller til og med politiske ledere. Vi må være den forandringen vi ønsker å se i verden. Vi begynner med oss selv – å handle i fred og kjærlighet og støtte hverandre. Og dette er den ultimate ideen om fellesskap.

Vi deler en felles identitet – menneskeheten. Vi utfyller hverandres styrker og tilbyr følelsesmessig støtte. På denne måten kan vi finne kreative løsninger på verdens problemer.

Nå er tiden for kreativitet, ellers beveger vi oss i retning av å ha middelalderske identiteter og moderne ødeleggelsesevner – og det er ikke en god kombinasjon.

Spørsmål: Hvordan definerer du suksess?

Chopra: Suksess er evnen til å leve et liv preget av kjærlighet og medfølelse, og fremfor alt å være i kontakt med ens kreative sentrum, som er sjelen.

Spørsmål: Du skriver flere bøker hvert år. Hva er temaet for din neste bok?

Chopra: Min neste bok handler om kunstig intelligens (AI) og hvordan den kan hjelpe oss og være en veileder. Som med enhver teknologi kan AI misbrukes. Vi ser at internett blir misbrukt, men det blir også brukt på positive måter.

Teknologi er nøytral i seg selv. Når det kommer en ny teknologi, er det alltid noen som er bekymret for de negative mulighetene – og med god grunn. Vi trenger et system, og Europa er allerede på vei dit. Forrige uke innførte de etiske standarder for bruk av AI for å forhindre misbruk. Og det er mulig.

Når vi oppnår det, tror jeg AI kan være et superintelligent system. Det kan være din personlige venn, en forskningsassistent, en helsecoach og til og med en åndelig veileder. Jeg er veldig entusiastisk med tanke på AI.

Linker til du kan høre mer om ifm Dharma og Karma

1. Karma og dharma yoga – arbeide med seg selv.
Lydfil
2. Karma yoga. Lydfil
3. Karma yoga og de 5 hellige handlinger – tjeneste og bidrag i hverdagen. Lydfil
4. Karma yoga gjør livet hellig. Lydfil
5. Karma yoga og dharma yoga er to sider av samme mynt. Lydfil
55. Universelle verdier og dharma. Lydfil
56. Å handle i harmoni med dharmaordenen. Lydfil
57. Universelle verdier er ikke absolutte, men relative. Lydfil

Et sammendrag på hva Dharma og karma yoga handler om

Dharma og karma yoga er to essensielle konsepter i indisk filosofi som fokuserer på hvordan vi kan leve i harmoni med universets lover og oppnå indre fred gjennom riktig handling. Dharma refererer til universets iboende orden og de etiske prinsippene som styrer både kosmos og menneskelig oppførsel. Karma yoga, på den annen side, handler om å utføre handlinger uten tilknytning til resultatene, i tråd med dharma. Ved å forstå og praktisere begge disse prinsippene kan individet oppnå en høyere form for selvforståelse og et harmonisk liv.

Karma yoga begynner med ideen om at handling er uunngåelig for alle som lever i verden. Selv om Selvet, i sin essens, er uten handling, må individet bidra til skapelsen gjennom sitt fysiske og mentale arbeid. Karma yoga innebærer å utføre handlinger med en holdning av hengivenhet og selvmestring, hvor handlingene er dedikert til den universelle ordenen, også kjent som Dharmafeltet. Denne tilnærmingen fører til et sinn som er mindre forstyrret av ønsker og uro, noe som igjen gjør det lettere å kultivere ro og fokusere på selvgransking.

For å praktisere karma yoga, må man gi opp sin avhengighet av materielle objekter og resultater som kilder til lykke. I stedet skal handlingene utføres i tjeneste for Det Totale Sinnet, som representerer den kosmiske ordenen eller Dharma. Dette innebærer å akseptere resultatene av handlingene med sinnsro, uten å være knyttet til personlig vinning eller tap. Gjennom denne prosessen blir sinnet renset for uønskede tendenser, og en gradvis overgang fra ytre avhengighet til indre selvavhengighet finner sted.

Dharma yoga er nært knyttet til karma yoga, da det handler om å leve i tråd med de universelle verdiene som er forankret i dharma. Disse verdiene, som ærlighet, ikke-vold, og rettferdighet, er universelle fordi de er forstått og akseptert av alle, uansett bakgrunn. Når vi handler i harmoni med disse verdiene, bidrar vi til å opprettholde den kosmiske ordenen. Ifølge Bhagavad Gita er det viktig å følge dharma, selv i utfordrende situasjoner, fordi å ignorere disse universelle prinsippene kan føre til skyldfølelse, indre konflikt, og tap av sinnsro. Både dharma og karma yoga legger vekt på viktigheten av å handle upartisk og objektivt, uten å bli fanget i subjektive sympatier og antipatier. Ved å handle i samsvar med dharma kan vi navigere livets utfordringer med større visdom og balanse, og vi vil erfare at livet flyter mer harmonisk. Det endelige målet med disse praksisene er å oppnå selvkunnskap og forstå at vi, i vårt essensielle vesen, er ett med hele skapelse.

Du kan lese mer om dharma i boka Bhagavad Gitas Visjon: Å se på verden som en intelligent orden og leve i harmoni med den. For mer informasjon, besøk [fullstendigvisdom.no/boker](https://fullstendigvisdom.no/boker/).

Similar Posts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *